Gå til hovedindhold

CSR

Unge med psykiske diagnoser får plads til at vokse med opgaverne

Hos os er det vigtigt at bevare en rummelig arbejdsplads, hvor der er trivsel og højt til loftet. Her kan bl.a. socialt udsatte, langtidsledige og mennesker med psykiske diagnoser få foden ind på arbejdsmarkedet – og plads til at vokse med opgaverne. En af dem er Stefan Laursen, der på kort tid har nået sine mål om at blive både fuldtidsansat Produktionsmedarbejder og Arbejdsmiljørepræsentant.

Stefan ADHD

Stefan Laursen har ADHD og gik tidligt ud ad folkeskolen – nu løser han et job med stort ansvar
I august 2018 blev vi indstillet til CSR People Prize’s jubilæumspris pga. vores 20-årige målrettede CSR-indsats for bl.a. at hjælpe udsatte mennesker godt i gang på arbejdsmarkedet. Vores renrumsvaskeri i Holbæk har som målsætning, at mindst 15 % af medarbejderne skal komme fra aktiveringsprogrammer – og for få år siden startede denne afdeling et samarbejde med Holbæk Jobcenter om at tilbyde praktikforløb til unge med bl.a. psykiske diagnoser som ADHD. Stefan Laursen var den første person, der blev en del af praktikprogrammet.

”Det var først efter jeg afsluttede skolen, at jeg blev diagnosticeret med ADHD, og jeg har i perioder haft angst. Da jeg blev kontaktet af jobcenteret om praktikforløbet hos Berendsen, var jeg på kontanthjælp og følte ikke, at jeg bidrog med noget. Dét gør jeg nu, hvor jeg er blevet fuldtidsansat i vaskeriet! Jeg er virkelig taknemmelig for mit arbejde, som har givet mig selvtilliden tilbage, en opsparing i banken og noget rigtig godt at stå op til om morgenen”, siger Stefan Laursen, Produktionsmedarbejder og Arbejdsmiljørepræsentant hos Berendsen Danmark.

Opbakning fra arbejdspladsen giver kampgejst til at lære mere
I Danmark er det kun ca. 34 % af mennesker med ADHD, der har et job. Men for Stefan Laursen er det vigtigt, at hverdagen ikke bliver for stillestående, og dét at arbejde giver ham mulighed for at få afløb for sin energi og glæde ved at være en del af fællesskabet. Og som Stefan Laursen forklarer, er det både hans energiske tilgang til opgaverne og kollegaernes opbakning i hverdagen, der er årsagen til, at han så hurtigt har fået et job med stort ansvar:

”Jeg føler, at jeg har en masse energi, som jeg bare gerne vil have brugt, og i begyndelsen løb jeg altid rundt på vaskeriet – der er jo 50 meter ned til den anden ende, så jeg kunne løse mine opgaver hurtigere. Nu ved jeg, man ikke må løbe pga. sikkerheden, så det gør jeg ikke mere. Men for at lære tingene hurtigt stiller jeg mange spørgsmål, suger alt til mig og siger til mine kollegaer, at de skal fortælle mig, hvis der overhovedet er noget, jeg kan gøre bedre. Så nu er jeg nærmest blevet én af vaskeriets eksperter, som lærer nye medarbejdere op og lukker produktionen ned om aftenen. Men selvom jeg lægger meget energi i mit job, så føler jeg, at det er arbejdspladsen, der holder mig i gang. At jeg her bliver lyttet til, anerkendt og får lov til at vokse med opgaverne giver mig en kæmpe kampgejst”.

Vil styrke trivslen og sikkerheden som Arbejdsmiljørepræsentant
Vi er blevet tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet for at gøre en ekstraordinær indsats for arbejdsmiljøet – og målsætningen om at være en rummelig arbejdsplads med sammenhold og respekt for menneskers forskelligheder er en af årsagerne til, at Stefan Laursen føler sig godt til rette. Nu har han også fået titel som Arbejdsmiljørepræsentant, så han selv kan være med til at styrke trivslen for kollegaerne på vaskeriet.

”Lige fra min første arbejdsdag hos Berendsen kunne jeg mærke, at jeg var kommet til en god arbejdsplads. Folk er glade, og problemer forsvinder hurtigt, fordi alle er gode til at tale om tingene. Selvom jeg er utroligt glad for mine opgaver, så er sammenholdet for mig det bedste ved at være ansat her. Ledelsen gør så meget for, at medarbejderne er tilfredse, sunde og sikre, og som Arbejdsmiljørepræsentant hjælper jeg nu også med det arbejde. Ja, jeg har haft en start på livet med mange nederlag, men jeg er jo ikke spor anderledes end alle andre… Jeg har bare lidt mere energi, og jeg vil måske tingene mere. Nu hvor jeg har prøvet så meget forskelligt her hos Berendsen, føler jeg nærmest, at de kan bare komme an – der er nok ingen opgaver, som jeg ikke kan lære at løse…”, siger Stefan Laursen.

Læs også artiklen om Farshad Zarandi, der kom til Danmark med kun 6.000 kr. i lommen, fik et fleksibelt job som Vaskemester hos Berendsen under sin uddannelse – og i dag er blevet 2. Styrmand hos Maersk.

Tekst i faktaboks:

Fakta om ADHD

  • ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse med symptomerne: opmærksomhedsforstyrrelse, hyperaktivitet og impulsivitet
  • I Danmark har 1-3 % af voksne og 2-3 % af skolebørn ADHD
  • 69 % af børn og unge med ADHD i Danmark gennemfører grundskolen
  • 19 % af unge med ADHD starter på en ungdomsuddannelse i Danmark
  • I Danmark har ca. 34 % af mennesker med ADHD et job
  • Op til 50 % af voksne med ADHD har også angst

Kilde: ADHD Foreningen
 

Kontakt

Ønsker du mere information?

Kontakt

Vi bestræber os på at svare tilbage indenfor 48 timer alle hverdage.

*Obligatoriske felter

Ved at trykke på Send, accepterer jeg, at Elis anvender de angivne personoplysninger til at håndtere og besvare min forespørgsel. Dette sker i overensstemmelser med privatlivspolitikken, som jeg finder i footeren.

Måtteservice

*Obligatoriske felter

Uopfordret ansøgning

*Obligatoriske felter

Din ønskede afdeling

Miljøservice

*Obligatoriske felter

Phoenix

*Obligatoriske felter

re:Tech

*Obligatoriske felter

Hygiejne-reklamationer

*Obligatoriske felter

Fejlbehæftet produkt er sendt til fejlsøgning (hvis muligt sendes eksempel på både dispenser og forbrugsvare til dk-pm.support@elis.com)
Der kan uploades et ubegrænset antal filer til dette felt.
256 MB grænse.
Tilladte typer: gif, jpg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.