Gå til hovedindhold

Innovation

Med innovativ båndfiltermaskine forsøger Teknologisk Institut at opfange mikroplast fra vores måttevaskeri

Mikroskopiske plastpartikler fra skosåler og bildæk er noget af det, vi danskere dagligt tørrer af i de måtter, der ligger i virksomheder og offentlige institutioner. Og når måtterne vaskes, skylles mikroplasten ud med spildevandet. Derfor er Teknologisk Institut nu ved at undersøge, om mikroplasten kan opfanges tidligere af en båndfiltermaskine, der 27. februar ankom til vores måttevaskeri.

Mikroplast

Vil opfange mikroskopiske plaststykker, før de ender i naturen
De danske rensningsanlæg opsamler 80-99 % af alt mikroplast i landets spildevand, så det ikke ledes direkte ud i vandmiljøet. Men i Danmark produceres årligt ca. 750.000 ton slam af de affaldsrester, der kommer fra spildevandet – og størstedelen af slammet bruges som gødning, da det indeholder næringsstoffer for afgrøder. Så en stor del af den mikroplast, rensningsanlæggene opsamler, sprøjtes efterfølgende ud på markerne, hvor det alligevel spredes til vores danske natur. Det eneste, forskerne ved med sikkerhed om, hvor skadelig mikroplasten er for vores sundhed, dyreliv og miljø – det er, at man ikke ved nok med sikkerhed. Og de mikroskopiske mikroplastpartikler på ned til en tusindedel millimeter er svære at måle. Men i maj 2018 indledte Teknologisk Institut og vores måttevaskeri i Karup et projekt for at undersøge, om vi i fællesskab kunne måle og tidligt i processen fjerne de mikroplastpartikler, som naturligt udskilles under industrivask af f.eks. måtter. Målet var at kunne finde og opfange 80 % af partiklerne, før de forlader vores vaskeri med spildevandet – og de foreløbige testresultater ser lovende ud:

"Siden maj 2018 har Teknologisk Institut løbende indhentet spildevandprøver hos os, som de har analyseret og målt på. Og deres vurdering ud fra de foreløbige forsøg er, at mere end 80 % af mikroplasten vil kunne tilbageholdes på vores vaskeri ved hjælp af innovative filtreringsmetoder. Sidst i februar er vi gået ind i projektets fase 2, hvor en stor båndfiltermaskine er ankommet til vores vaskeri, som skal give os endelig afklaring på, om vi med dén kan lykkes med at fjerne mikroplasten, før den ender i spildevandet – det forventer vi at have svar på sidst på året", siger Louise Elver, CSR-chef hos Berendsen Danmark

Vores 5-års mål er at opsamle al mikroplast fra vores landsdækkende vaskerier
På vores vaskeri i Karup vasker vi hver dag omkring 50 ton måtter fra landets virksomheder og offentlige institutioner. Vi arbejder målrettet ud fra bl.a. FN's verdensmål nr. 12 (Ansvarligt forbrug og produktion) og nr. 14 (Livet i havet) – og vores forhåbning er, at projektet vil føre til, at vi kan få installeret et varigt filter på måttevaskeriet, som kan opsamle al mikroplast fra måtterne. Så kan vi selv skille os af med det miljøansvarligt – i stedet for at det ender hos landets rensningsanlæg og i sidste ende på markerne. Men som Louise Elver fortæller, har undersøgelserne for os også et større perspektiv:

”Vi er landets førende tekstilservicevirksomhed, og vi har 20 landsdækkende vaskerier, der bl.a. tilbyder svanemærket vask af virksomheder og kommuners arbejdstøj og linned. Vi har sat os dét mål, at vi over de næste 5 år skal kunne opsamle al mikroplast, som naturligt udskilles under vores vask af både måtter, polyester- og bomuldstekstiler – og hvis resultaterne fra båndfilteret viser, at vi effektivt kan rense vandet for mikroplast her i Karup, vil vi implementere en lignende løsning på alle vores vaskerier. Og så rykker vi jo meget tættere på vores ambitiøse mål".

Alle vores nordiske afdelinger har som foretrukken måtteproducent valgt Milliken, der kan fremstille vores nylonmåtter af regenereret nylongarn, som bl.a. kommer fra aflagte fiskenet ("spøgelsesnet") fra bunden af verdens have. Læs mere her

Et partnerskab om et mere bæredygtigt Danmark
Vi arbejder også ud fra verdensmål nr. 17 (Partnerskab for handling), og udover Teknologisk Institut er Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, AL2-Teknik og Dankalk også involverede i samarbejdet om at undersøge, om mikroplasten kan måles og opfanges på vores måttevaskeri – ligesom hele projektet er støttet økonomisk af Miljøstyrelsens MUDP-pulje.

”Selvom vi hos Berendsen hver dag stræber efter at være på forkant med den miljømæssige udvikling, så er vi også meget bevidste om at skabe partnerskaber og samarbejde med eksperter, der kan hjælpe os med at reducere vores miljøpåvirkning. Og det er klart, at en mikroplastundersøgelse som denne kun kan lade sig gøre ved, at vi er mange, der bidrager, så teknologiske eksperter kan samles om at få dén viden om mikroplast, der kan vise sig at gavne både vores vaskeriers miljømålsætninger og spare naturen for forurening", siger Louise Elver.

I vores miljørigtige vaskeri i Holbæk er det nye 2.200 m2 gulv fremstillet af genbrugsflamingo, der skåner naturen for plastaffald og minimerer forbruget af grus og vand. Læs mere i artiklen her

Fakta om mikroplast:

  • "Mikroplast" er betegnelsen for plastikstykker, som er mindre end 5 millimeter
  • Sekundær mikroplast opstår enten ved, at større plastprodukter (f.eks. plastikposer i naturen) nedbrydes til mindre stykker – eller ved at plastpartikler slides af f.eks. tøj, dæk, sko og vejstriber
  • Primær mikroplast produceres direkte og tilsættes i f.eks. tandpasta, skrubbecreme og maling for at opnå en skrubbende og slibende effekt

Kilde: Plastic Change

Vil du vide mere om fordelene ved at samarbejde med en tekstilservicepartner, der gør en målrettet indsats for at reducere miljøpåvirkningen? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: dk-info@elis.com – vi svarer på din mail indenfor et døgn.
 

Kontakt

Ønsker du mere information?

Kontakt

Vi bestræber os på at svare tilbage indenfor 48 timer alle hverdage.

*Obligatoriske felter

Ved at trykke på Send, accepterer jeg, at Elis anvender de angivne personoplysninger til at håndtere og besvare min forespørgsel. Dette sker i overensstemmelser med privatlivspolitikken, som jeg finder i footeren.

Måtteservice

*Obligatoriske felter

Uopfordret ansøgning

*Obligatoriske felter

Din ønskede afdeling

Miljøservice

*Obligatoriske felter

Phoenix

*Obligatoriske felter

re:Tech

*Obligatoriske felter

Hygiejne-reklamationer

*Obligatoriske felter

Fejlbehæftet produkt er sendt til fejlsøgning (hvis muligt sendes eksempel på både dispenser og forbrugsvare til dk-pm.support@elis.com)
Der kan uploades et ubegrænset antal filer til dette felt.
256 MB grænse.
Tilladte typer: gif, jpg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.