Gå til hovedindhold

CSR

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

At få tøjet vasket på et svanemærket og miljøoptimeret Berendsen-vaskeri er langt bedre for naturen og miljøet, end når borgernes tøj vaskes i almindelige vaskemaskiner.

csr

Berendsen-vaskerier har lavere ressourceforbrug end Svanemærkets krav
Plejecentre og hjemmeboende borgere kan naturligvis købe svanemærkede vaskemidler – men hos Berendsen tilbyder vi svanemærket vaskeriservice, hvor alle dele af vaskeprocessen overholder Svanemærkets løbende skærpede krav om bl.a. at reducere forbruget af vand, energi og vaskemidler. Vores nuværende forbrug ligger endda under Svanemærkets krav, og vi måler hver måned vores forbrugstal per kilo vaskede tekstiler på alle vores vaskerier for at dokumentere, at vi hele tiden forbedrer os – ligesom hver maskines forbrug af vaskemidler beregnes og doseres præcist ud fra den enkelte vasks behov. Fra 2008 til 2018 har vi reduceret:

  • Vandforbruget med 33,25 %
  • Gasforbruget med 26,55 %
  • Kemikalieforbruget med 15,60 %
  • Elforbruget med 10,47 %

”Et svanemærket vaskeri bygger på et helhedsperspektiv. Det betyder bl.a., at det begrænser energi- og vandforbrug, at det begrænser miljøpåvirkningen fra den transport, der sker i distributionen – og at det anvender kemikalier, der lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Samtidig strammer Svanemærket løbende kravene for at sikre en bæredygtig udvikling. Tallene fra Berendsen, som i mange år har haft svanemærket deres vaskeriservice, viser tydeligt, at kravene gavner både mennesker, miljø og jordens ressourcer", siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Den gennemsnitlige hjemmevask forbruger 116,2 % mere rent drikkevand
Mens vores vaskerier har målrettet fokus på miljøoptimeringer, så vasker de hjemmeboende borgere knap så miljøbevidst. Ifølge Energistyrelsen vasker danskere i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj ad gangen, selvom en vaskemaskine er beregnet til 5-8 kilo. Tager vi udgangspunkt i, at de fleste har en A++- eller A+++-vaskemaskine, der kan vaske 6-7 kilo tøj, som ud fra Energistyrelsens tal bruger 44 liter vand per vask – så svarer det til, at borgerne bruger 13,75 liter vand per kilo tøj, de vasker i ikke fyldte maskiner. Til sammenligning bruger vores beklædnings- og linnedvaskerier gennemsnitligt kun 6,36 liter vand per kilo vaskede tekstiler – så hjemmevasken forbruger 116,2 % mere rent drikkevand*.

Ser vi på energi- og kemikalieforbruget, er borgernes hjemmevask heller ikke særligt miljøvenlig:

  • Hver 2. dansker fejltolker tøjets vaskesymboler – de tror, at mærket i tøjet viser den anbefalede vasketemperatur, men i virkeligheden er det den maksimale vasketemperatur, som tøjet kan tåle. Derfor vasker mange danskere tøj ved for høj temperatur ifølge en SPT-analyse (vaskemiddelproducenternes brancheforening)
  • Hver 5. dansker bruger for meget vaskemiddel viser en Neutral-undersøgelse
  • Næsten halvdelen af danskerne bruger skyllemiddel ifølge FDB's Grønt Index

 

Vores vaskerier genbruger vand og varme i vaskeprocessen
Vores vaskerier har systemer, der kan rense og genbruge skyllevandet, så i alt 20-50 % af vores vand udgøres i dag af genbrugsvand. Vores vaskeri i Holbæk arbejder målrettet på at blive "Det drikkevandsløse vaskeri", der kan vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand – og projektet viser lovende resultater. Samtidig arbejder vi på at genindvinde den varme, der udledes fra bl.a. tørretumblerne, så vi kan bruge den til at opvarme det rene vaskevand.

Miljøoptimeret transport af borgernes tøj
Ved at lade os hos Berendsen vaske borgernes tøj bliver SOSU-assistenterne sparet for tidsforbruget og det tunge arbejde med at fragte tøjet, da vores chauffører sørger for at afhente og levere tøjet på adressen rettidigt. Vi vasker alt tøjet bakteriologisk rent uden allergifremkaldende stoffer – og det rene tøj lægges i en personlig vaskepose til hver borger og leveres ud fra en transportproces, der er tilrettelagt for at skåne miljøet.

  • Berendsen-chauffører er uddannede i miljørigtig kørsel, og vores lastbiler er udstyret med nye Euronorm-partikelfiltre
  • Vi har investeret i et intelligent system, der præcist beregner de korteste og mest CO2-venlige ruter
  • Ifølge Miljømærkning Danmark er de miljømæssige besparelser, som danske industrivaskerier kan opnå i kraft af specialisering, langt højere end miljøbelastningen ved at transportere tekstilerne over længere distancer mellem vaskeri og kunder
  • Som eksempel udgør energiforbruget til distribution af håndklæderuller kun 5 %, mens energiforbruget på vaskeriet udgør 80 % af det samlede energiforbrug

 

Vil du vide mere om fordelene ved en miljøoptimeret og ressourcefrigørende vaskeløsning? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: dk-info@elis.com – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

* Beregningen er baseret på tallet, der viser, at danskere gennemsnitligt fylder deres vaskemaskiner ca. halvvejs op ved hver vask. Resultatet vil naturligvis være anderledes, hvis man tager udgangspunkt i, at danskernes maskiner fyldes helt op.

Kontakt

Ønsker du mere information?

Kontakt

Vi bestræber os på at svare tilbage indenfor 48 timer alle hverdage.

*Obligatoriske felter

Ved at trykke på Send, accepterer jeg, at Elis anvender de angivne personoplysninger til at håndtere og besvare min forespørgsel. Dette sker i overensstemmelser med privatlivspolitikken, som jeg finder i footeren.

Måtteservice

*Obligatoriske felter

Uopfordret ansøgning

*Obligatoriske felter

Din ønskede afdeling

Miljøservice

*Obligatoriske felter

Phoenix

*Obligatoriske felter

re:Tech

*Obligatoriske felter

Hygiejne-reklamationer

*Obligatoriske felter

Fejlbehæftet produkt er sendt til fejlsøgning (hvis muligt sendes eksempel på både dispenser og forbrugsvare til dk-pm.support@elis.com)
Der kan uploades et ubegrænset antal filer til dette felt.
256 MB grænse.
Tilladte typer: gif, jpg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.