Gå til hovedindhold

CSR

Vores kasserede uniformer varmer hjemløse kaffesælgere – og hjælper miljøet

I Danmark stiger antallet af hjemløse voldsomt – og de psykiske, sociale og fysiske problemer, som mange hjemløse kæmper med, gør det svært for dem at finde en plads på arbejdsmarkedet. Derfor har en ildsjæl på eget initiativ indsamlet donationer fra erhvervslivet til at starte forsøgsprojektet ”Kaffe Karma”, hvor hjemløse skal sælge varm kaffe under Gadens Stemmers byvandringer. Og med en ny, stor donation af uniformer fra os er kaffecyklen nu kommet ud at køre.

Karma kaffe

Projekt Kaffe Karma skal skabe småjobs til hjemløse
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den økonomiske ulighed vokser her i Danmark – og det samme gør antallet af hjemløse. Ved den seneste optælling fra 2017 fandt man 6.635 hjemløse, hvilket er en stigning på 33 % siden 2009. 
For Miechael Stian Hansen, der er ildsjæl og socialøkonomisk iværksætter, er det en personlig hjertesag at vise de udsatte, at samfundet vil dem det godt – og at give dem den håndsrækning, de behøver for at komme i arbejde. Så da han fik idéen om, at hjemløse nemt kunne sælge kaffe fra en cykel under Gadens Stemmers byvandringer, satte han sig for at forsøge at skabe en socialøkonomisk virksomhed i sin fritid. Og han henvendte sig personligt til flere af landets virksomheder, der nu har doneret alt det nødvendige udstyr – både den helt specielle kaffecykel, bryggemaskinen, kaffekværnen, engangskopperne og senest vores uniformer i den højeste kvalitet, som vi ellers skulle have kasseret.

”Jeg vil bare gerne hjælpe hjemløse i gang med nogle overskuelige småjobs, som kan fungere på deres præmisser. Mange hjemløse føler, at de ikke er en del af fællesskabet – og mit håb er, at kaffecyklen både kan give dem en form for indtjening og bekræfte dem i, at deres kompetencer er noget værd. Så det er jo helt overvældende, at Berendsen nu har støttet os med 57 stykker arbejdstøj, som var det sidste, vi manglede, for at forsøgsprojektet nu kan sættes i gang”, siger Miechael Stian Hansen.

Kaffe til deltagerne på Gadens Stemmers byvandringer
Gadens Stemmer er en registreret socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder meningsfuld beskæftigelse til de mennesker, som det ordinære arbejdsmarked ikke kan rumme. På Gadens Stemmers byvandringer er guiderne hjemløse og socialt udsatte, der giver deltagerne en unik oplevelse af Københavns bagside. My Ravn er Gadens Stemmers chef for kommunikation og forretningsudvikling – og hun er også én af Miechael Stian Hansens sparringspartnere i forsøgsprojektet Kaffe Karma, som hun ser frem til at prøve af.

”Bag hjemløsheden ligger der tit alkoholisme, misbrug og psykisk sygdom – og det er derfor godt, at Miechael har fået idéen til et projekt, som potentielt kan skabe jobs for hjemløse dér, hvor de nu er i deres liv… Den nye donation af kaffesælgernes uniformer er også rigtig positiv, for hos Gadens Stemmer ved vi, at selvom en uniform bare er et stykke tøj, så kan den give hjemløse en værdighed og arbejdsidentitet, som er mærkbar og synlig. Og det er da vildt dejligt, at tøjet endda er kasserede uniformer, som nu får et længere og meningsfuldt liv – så bidrager det til, at forsøgsprojektet ikke kun vil være socialt, men også miljømæssigt ansvarligt”, siger My Ravn.

I august 2018 underskrev vi en samarbejdsaftale med den socialøkonomiske virksomhed ”I Tråd Med Verden”, der tilbyder praktikforløb for udsatte kvinder i Gladsaxe. Det kan du læse mere om i artiklen her

Klædt miljøvenligt på fra top til tå
Vi forsyner kaffesælgernes uniformer med professionelle logoer, og sortimentet af kasseret tøj indeholder alt fra bukser, poloer, sweatshirts og veste til vind- og vinterjakker. Herudover har vi doneret nye underbukser og sokker, som kaffesælgerne kan skifte til, inden de ifører sig uniformerne, så de bliver rent klædt på fra inderst til yderst. For som Berendsen Danmarks administrerende direktør, Henrik Luxhøj fortæller, vil vi hellere donere et par stykker tøj for meget, end at hjemløse kommer til at mangle:

”Lige nu er vejret mildt, men vi går nogle kolde måneder i møde, så kaffesælgerne skal naturligvis have mulighed for at klæde sig på efter vejret. For mange hjemløse er dét at have rent, varmt og behageligt tøj ikke en del af hverdagen – så det betyder meget for os, at de kan være komfortable, mens de arbejder på gaden for projekt Kaffe Karma. Og hos Berendsen er vi altid åbne overfor nye samarbejder som dette, der kan styrke vores indsats for FN’s verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion – og sikre, at vores kasserede tekstiler gør en forskel i stedet for at ende som affald”.

På Hans Knudsen Instituttet er unge med psykiske udfordringer lige nu ved at sy kasserede Berendsen-duge om til puder og tæpper – med dét mål at få dem solgt i en eksklusiv designbutik fra december. Læs mere i artiklen her

Vil du vide mere om fordelene ved at samarbejde med en tekstilservicepartner, der gør en målrettet indsats for udsatte mennesker og miljøet? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: dk-info@elis.com – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Fakta: Hjemløse i Danmark

  • Hvert andet år optæller Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd antallet af hjemløse henover en uge
  • Ved den seneste hjemløsetælling i 2017 fandt man 6.635 hjemløse – det er 33 % flere end i 2009
  • Antallet af hjemløse er især steget blandt unge fra 2015-2017 (stigningen er 9 % for 18-24-årige og 27 % for 25-29-årige)
  • Af hjemløse er 75 % mænd og 25 % kvinder
  • 10 % blev registreret som gadesovere

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
 

Kontakt

Ønsker du mere information?

Kontakt

Vi bestræber os på at svare tilbage indenfor 48 timer alle hverdage.

*Obligatoriske felter

Ved at trykke på Send, accepterer jeg, at Elis anvender de angivne personoplysninger til at håndtere og besvare min forespørgsel. Dette sker i overensstemmelser med privatlivspolitikken, som jeg finder i footeren.

Måtteservice

*Obligatoriske felter

Uopfordret ansøgning

*Obligatoriske felter

Din ønskede afdeling

Miljøservice

*Obligatoriske felter

Phoenix

*Obligatoriske felter

re:Tech

*Obligatoriske felter

Hygiejne-reklamationer

*Obligatoriske felter

Fejlbehæftet produkt er sendt til fejlsøgning (hvis muligt sendes eksempel på både dispenser og forbrugsvare til dk-pm.support@elis.com)
Der kan uploades et ubegrænset antal filer til dette felt.
256 MB grænse.
Tilladte typer: gif, jpg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.